Klub líných turistů

Image
Klub líných turistů
Klub líných turistů má v diakonické následné péči Dobroduš dlouholetou tradici. Je tak dlouhá, že se ani přesně neví, kdy to vše začalo. Nejspíše se psal rok 2012, kdy osudově přišel nápad pojmenovat tuto turistickou dobrodušskou aktivitu a věnovat se jí cíleně a pravidelně.
03/03/2023

KLT (Klub líných turistů), zkratka která neznalcům neříká nic. Zároveň, kdo zná trochu Dobroduš, ví, odkud vítr vane. Může to být z míst, kam chodil Jaroslav Foglar s kluky od Bobří řeky hrát své hry a učit se v Prokopském údolí poznávat přírodu, lásce a úctě k ní. Taktéž to mohou být poutní místa, například Svatá Hora u Příbrami, kde na člověka dýchne duchovní rozměr stavby včetně genia loci. Nebo Kutná Hora se svou kostnicí. Jsou to ale i běžnější výpravy po stopách někoho, kdo už mezi námi není, ale zanechal stopu nesmazatelně vrytou do našich srdcí, jako třeba Miloš Kopecký. Jsou to návštěvy výstav, muzeí – podle možností klientů a nabídky. Vánoční procházka Prahou s betlémy je kromě dvou velkých komunitních akcí asi tou nejvíce navštěvovanou. Výlety probíhají pravidelně 1x za měsíc vždy v pátek od rána do odpoledne. Mohou se jich účastnit všichni klienti služby a dobrovolníci.

Klub líných turistů jsme zařadili mezi naše komunitní aktivity, které pomáhají lidem s duševním onemocněním v zotavení a zapojení se do společnosti. Je to pro naše klienty příležitost vyjít ven z domova, být v přírodě nebo navštívit zajímavé místo a to vše sdílet ve skupině s dalšími lidmi – pracovníky, dobrovolníky a klienty služby Dobroduš,“ vysvětluje vedoucí služby Michal Pešek. Vychází se z předpokladu, že jedním z nejtěžších břemen, která si klienti s duševním onemocněním nesou, je právě sociální izolace a osamělost. Vzhledem k příznakům nemoci a jejím dopadům na vztahy s blízkými lidmi nebo fungování ve společnosti (práce, studium, volný čas) bývají tito lidé dost často osamocení. Žijí s pocitem, že jim stejně nemůže pořádně porozumět někdo, kdo nezažil a nezažívá to, co oni. „Neřešíme, kdo má jakou diagnózu. Jde nám o vytvoření společenství lidí, kde je přátelská atmosféra, kde nejsou bariéry a kde duševní onemocnění není stigma. V tomto společenství je možné se seznámit s novými lidmi, mít zajímavé zážitky a zapomenout na své starosti a omezení,“ dodává Michal.

„Těšíme se z každého, kdo mezi nás dorazí, protože teprve společenství účastníků s pracovníky Dobroduše je tím, co přesně má KLT plnit. A to je seznamování, sdílení a poznávání ve všech směrech, které si jen člověk umí představit. Místa, zvyky a lidi. Při výletech poznáme jinak i sami sebe v různých situacích a posouváme svoje možnosti. Vždyť ne nadarmo se říká, že člověk se sebou není nikdy dostatečně hotov. Tak překvapujeme sebe i ostatní, kdy navzdory osudu jdeme třeba až 10 km, všichni pospolu,“ říká sociální pracovník Filip Wellemín, který výlety organizuje, a dodává: „Každé KLT je doprovázeno seznamovacím kolečkem. Navzájem se představíme a odpovídáme na nějakou záludnou otázku s cílem přiblížit se jeden druhému a odstranit bariéry anonymity. Lidé je mohou prolamovat, aby si byli bližší nejen prostorově, ale také na duchovní rovině. Aby upozadili svou nemoc a alespoň po dobu KLT dostali šanci nemyslet jen na své potíže a strasti a měli pocit, že někam patří. Proto jsme rádi za každého člověka, který půjde s námi a bude spolutvůrcem přátelské atmosféry, o kterou nám jde především.“