Kulturní odpoledne s Dobroduší

Kulturní odpoledne s Dobroduší
Diakonie Praha provozuje následnou péči Dobroduš. Ta pomáhá dospělým lidem se závažným duševním onemocněním zapojit se do společnosti a přispívá k zotavení z duševní nemoci.
04/04/2023

„Smyslem Dobroduše je dávat lidem naději a příležitost k zotavení ze závažného duševního onemocnění. Navazujeme na služby, které poskytují pomoc lidem v akutním stavu. Naše práce stojí na individuální případové práci sociálních pracovníků a na skupinových komunitních aktivitách. Naše klienty podporujeme v rozvoji dovedností, které jim pomohou vypořádat se s nároky okolí, a provázíme je v osobním růstu,“ říká vedoucí služby Michal Pešek a doplňuje: „Jde zejména o oblast vztahů, o samostatnost a o schopnost řešit zátěžové situace. Přispíváme ke snížení pocitu osamělosti a izolace skrze aktivní trávení volného času a zapojení do komunity. V tom je pro nás důležitá spolupráce s dobrovolníky, které zapojujeme do komunitních akcí a do trávení volného času ve dvojicích s klienty služby.“

Dobroduš mi pomáhá hodně,

ráda sem chodívám,

třeba když se cítím na dně,

nebo malou starost mám…

(úryvek z básně klientky)

V posledním březnovém týdnu se uskutečnilo tradiční Kulturní odpoledne s Dobroduší. Klienti, dobrovolníci a pracovníci společně vystupují s kulturním programem. Někteří klienti přijdou pouze jako diváci. Občerstvení a dobrá nálada k těmto setkáním patří.