Přes prekážky ke hvězdám

Image
Přes překážky ke hvězdám
Jsme moc rádi, že jsou ve společnosti lidé, kteří boří předsudky a stereotypy. Jednou z nich je i zakladatelka pražské organizace Zajíček na koni a kavárny Café AdAstra Markéta Šulcová.
24/02/2023

Před třemi lety začala pořádat diskotéky pro lidi s mentálním hendikepem.  A důvod? „Tito lidé milují pohyb a hlavně tanec. Chtějí zažít pořádný taneční binec :). Zároveň mají obavy se vydat na běžnou diskotéku. I já sama, když jsem šla se svou sestrou tančit, jsem čelila nepřijetí druhých a bylo to pro mě dost náročné,“ říká Markéta a doplňuje: „Vím, že se dnes pořádají klasické taneční kurzy pro lidi s mentálním znevýhodněním a moc to oceňuji. Ale chybí místo, kde by si mohli zařádit. V naší kavárně jsme proto tomu dali prostor a myslím, že jsme tím jedineční. Jezdí k nám nejen lidé z Prahy, ale i ze Středních Čech. A prostor k tanci i sezení je vždy zaplněn :).“

🕺 Na únorové nedělní tančení se vydali i klienti našeho chráněného bydlení v pražské Krči v doprovodu asistentů Petry Červenkové a Martina Dombiho. Pro klienty to byla první disko zkušenost. A jak si taneční odpoledne užili? „Klientům se odpoledne líbilo. Ochutnali kávu a dortík. Zatančili si, prostě si plně užili společenské chvíle. A příště plánují jít opět,“ doplňuje s úsměvem vedoucí chráněného bydlení Petra Černá.