Projekt Psaní od srdce přinese seniorům radost a nová přátelství

Psaní od srdce
Diakonie ČCE a TV Nova spustily nový projekt nazvaný "Psaní od srdce", jehož cílem je během dvou týdnů shromáždit několik tisíc dopisů a pohledů od pisatelů z celé České republiky. Tyto dopisy jsou určeny pro seniory žijících v domovech, ale poputují i k seniorům, kteří žijí sami ve svých domácnostech. Projekt tak propojí od 24. dubna do 7. května 2023 napříč generacemi několik tisíc dobrovolných dopisovatelů s lidmi důchodového věku. Do iniciativy se může zapojit úplně každý, ať už jedním psaním, několika dopisy či pohledy, nebo dokonce i pravidelným dopisováním.
24/04/2023

Projekt Psaní od srdce má za cíl bourat bariéry mezi generacemi a zároveň ukázat seniorům, že je v naší společnosti celá řada lidí, kterým na nich záleží. Ačkoli senioři často trpí samotou a ubývajícími sociálními kontakty, mají mnoho zkušeností a zážitků, o které se rádi podělí. Projekt Psaní od srdce tak poskytne platformu, která jim umožní sdílet své příběhy s dalšími lidmi.

Společný projekt Diakonie ČCE a TV Nova nabízí svým účastníkům příležitost navázat nové vztahy a poslat rukou psaný dopis – pro mnohé z nich možná poprvé v životě. Během 14 dnů, od 24. dubna. do 7. května 2023, mohou zájemci navštívit webové stránky www.psaniodsrdce.cz  a vybrat si konkrétní zařízení a seniora, kterému chtějí napsat dopis či pohled. Po odeslání psaní bude na e-mailovou adresu dopisovatele zaslána zpětná vazba. Adresát dopisu se poté bude moci rozhodnout, jestli na dopis odepíše a vzniknou tak může i dlouhodobý vztah.

„Inspirací pro náš projekt byla zkušenost s psaním dopisů seniorům v období akutní pandemie Covid-19, kdy byli senioři ze zdravotních a bezpečnostních důvodů od většinové společnosti více izolováni a byli tak ohroženi ještě větším osaměním, než je tomu obvykle. Tehdy jsme podněcovali dobrovolníky k psaní dopisů seniorům v našich službách, abychom jim smutné a složité období zpříjemnili. Tuto zkušenost jsme v novém projektu Psaní od srdce propojili s mnohaletými zkušenostmi a systémem, který využíváme při naší již tradiční vánoční sbírce dárků pro chudé děti v ČR, Krabici od bot,“ říká Ondřej Hladík, manažer projektu v Diakonii ČCE.

V TV Nova se do projektu ochotně zapojila celá řada kolegů, včetně našich moderátorů a herců. Kromě pohlednic, které jsme pro Psaní od srdce speciálně vyrobili, posíláme za TV Nova i dárky. Ty jsme připravili spolu s partnery podle přání seniorů. Do center po celé ČR je odveze např. Kristinka Kloubková, Dana Morávková, Anna Slováčková a řada dalších. Jejich cílem je udělat starším lidem radost osobně. Věřím, že i naši diváci budou chtít seniory potěšit a zapojí se posláním psaní od srdce,“ uvedla Klára Brachtlová, jednatelka TV Nova.

Pro ty, kteří se na psaní necítí, je tu možnost poslat finanční dar. Díky dárcům bude moci Diakonie dělat seniorům radost například terapiemi s pejsky, sázením květin nebo výlety.

Do pilotního ročníku projektu se zapojí více než 70 organizací, včetně Diakonie, které budou dopisy seniorům předávat a v jejichž sociálních službách o dopis projevilo zájem přes 3 000 seniorů. Pomocí projektu Psaní od srdce tak letos může vzniknout až 3 000 nových, mezigeneračních přátelství se seniory.

Více informací najdete na webových stránkách projektu www.psaniodsrdce.cz.