V Dobroduši můžete najít i přátele

Image
Klub líných turistů
Klub líných turistů je jedna z komunitních aktivit následné péče Dobroduš, která si klade za cíl seznamovat klienty s dobrovolníky na místech, kam by se nejspíš spolu nikdy nepodívali. Svižným krokem Klub líných turistů vždy začíná a naši kolegové se společně s dobrovolníky a klienty vydávají k více či méně vzdáleným cílům.
20/07/2023

Prostřednictvím měsíčního zpravodaje Dobroduše komunikujeme, jaká trasa nás čeká a pro koho je vhodná,“ objasňuje kolega Filip Willemín a upřesňuje: „Někdy je to jen výlet v Praze nebo kolem ní, jindy se vydáváme i dál.“  

Na komunitních akcích, jako je právě KLT, je možné si najít i přátele. Klienti mohou navazovat vztahy mezi sebou a domluvit se, že se sami znovu potkají. Někdy se podaří, že na výletě vznikne dobrovolnická dvojice, která spolu tráví dlouhodobě volný čas. Dobrovolníci také navazují kontakty mezi sebou. V Dobroduši se totiž setkávají lidé s podobnými hodnotami a dobrým srdce, a při dobrovolničení tak vzniknou i přátelství. K tomu přispívají právě komunitní akce, supervize a následná setkání v hospůdkách. Vše se odehrává za podpory pracovníků služby. Na komunitních akcích je vždy přítomen minimálně jeden sociální pracovník, takže žádné obavy, nikdy v tom nejsou dobrovolníci sami," vysvětluje Filip a dodává: „Spolupráce sociálního pracovníka s dobrovolníkem by měla být vždy na kolegiální úrovni. Od toho tam sociální pracovník je! Na druhou stranu dobrovolník odvádí mnohdy velký podíl práce při organizaci akce a s péči o klienty."

Na konci výletu už je mezi výletníky trochu méně energie, zato však více empatie. Skupina se navzájem poznala a díky sdílenému zážitku dochází svorně do cíle. „Tam se vždy domluvíme, že další Klub líných turistů bude zase o něco lepší, než ten předchozí. Tak se nechme překvapit,“ uzavírá s úsměvem Filip.